Bij het lesgeven in de avondschool (webdesign) kreeg ik de vraag of het mogelijk zou zijn om een winkelkarretje op een website te zetten. Een goede vraag en ik begon rond te kijken of er ergens iets te vinden was. Maar zoals het dikwijls het geval is, vind je dingen die net niet voldoen aan je vraag. Reden genoeg dus om het dan maar zelf te proberen.

Omdat je er niet kan van uit gaan dat iedereen beschikt over ASP of PHP (of een andere backend scripting taal) blijft er niet veel anders over dan het in Javascript te ontwikkelen. Met behulp van Prototype lukte het me om iets op poten te zetten. Je kan het resultaat bekijken op http://shopping.yvesvanhal.be.

Alles werd in 1 pagina voorzien zodat het voor wie er interesse voor heeft eenvoudig is om het boeltje te ontleden.

Het grootste struikelblok was het feit dat je eigenlijk geen databank hebt als je in Javascript werkt. Dit probleem wordt omzeild door verborgen input velden in de HTML code te zetten die door het script naar arrays worden omgezet.

Om de bruikbaarheid te maximaliseren werd ervoor gezorgd dat je alleen HTML moet toevoegen om de toepassing te laten werken. Je kan immers niet verwachten dat iedereen in Javascript duikt om nieuwe producten toe te voegen.

Het grootste probleem dat overblijft, is om de gegevens van het winkelkarretje door te geven aan de eigenaar van de website. Ik heb het nu geimplementeerd met een mail systeem, maar dat kan zeker nog beter.

Wie suggesties of vragen heeft, mag me steeds contacteren.